февруари 6, 2015

Њујорк, 06. февруари 2015 (ОХРИДПРЕС) – Високиот холестерол е еден од главните фактори на ризик за кардиоваскуларни болести.

Одредени видови на храна може да помогне во намалување на холестеролот и заштитата на срцето. Најдобрата храна која може да помогне во регулирањето на холестеролот се јагодите. Јагодите содржат многу здрави супстанции за срцето, вклучувајќи фитохемикалии, витамин Ц, фолна киселина, калиум, влакна и фитостероли, а всушност може да го инхибираат холестеролот.

Посното говедско месо е друга храна која е одлична за холестеролот.

Други намирници за редуцирање на холестеролот се зелен чај, ленено семе и темно чоколадо. (Крај)

извор: ОхридПрес/CNN фото: архива

@OhridPress – Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на OhridPress значи дека се согласувате со условите за преземање, кои се објавени тука